Recenzujemy

Biancamozzarella: pizza z Szewskiej na bis

Dobrej pizzy nigdy za wiele

Jeśli śledzicie bloga na pewno wiecie, że obie uwielbiamy pizzę, a Piec na Szewskiej jest jednym z niewielu miejsc we Wrocławiu, gdzie placki są niezmiennie na najwyższym poziomie. Gdy następnym razem wpadniecie na ulicę Szewską z myślą o pizzy, warto skierować się jednak pod numer 29, do knajpki Biancamozzarela, gdzie z pieca również bucha żar.

Niepozorny, schludnie urządzony lokal sprawia miłe wrażenie, choć przy obecnej pogodzie i niedużej liczbie miejsc w środku brak ogródka nieco doskwiera. Specjalnością lokalu jest pizza, ale w karcie znaleźć można też przystawki, makarony i desery, a także soft drinki w bardzo dobrych cenach – chyba nigdzie indziej we Wrocławiu, a z pewnością w centrum, nie zamówimy litrowej butelki napoju za około 6 złotych.

Ceny pizzy są absolutnie standardowe i zaczynają się od 10 zł za foccacię, którą razem z carpaccio podanym na warzywach (21 zł) zamówiłam ja. Wybór Agi padł na pizzę Super Diavola (20 zł).

Jako psychofanka glutenu, foccacię w formie pizzowego spodu zamawiam często, zwłaszcza że przy tej okazji można powiedzieć sporo o samym cieście. Tutejsza jest serwowana klasycznie, z rozmarynem, oliwą i solą. Ciasto było chrupkie i spieczone w środku oraz elastyczne na brzegach, z charakterystycznymi bąblami, choć bez lubianej przeze mnie, lekko chropowatej powierzchni.

Placek za to świetnie skomponował się z wyjątkowo udanym carpaccio. Bardzo delikatnej w strukturze i smaku szynce na talerzu towarzyszyła świeża rukola, połówki pomidorków koktajlowych, płatki parmezanu, kapary, oliwki i oliwa. Warzyw było tak dużo, że danie z założenia mięsne przypominało sałatkę z wkładką, co nie zmienia faktu, że całość wyjątkowo przypadła mi do gustu, smakowo i wizualnie. Świeże warzywa, dobra szynka, wyraziste dodatki i przystępna cena – czego chcieć więcej?

Nie gorzej zaprezentowała się pizza. Już focaccia zwiastowała to, że przy tak smacznym cieście można liczyć na równie udany pizzowy placek. I właśnie tak się stało – chrupkie ciasto podkreślał lekko kwaśny sos pomidorowy przełamany delikatną mozzarellą oraz ostrym salami. Pizza jest niezwykle cienka, ale grubsze ranty z pewnością zadowolą fanów glutenu.

Choć miejsc z włoską kuchnią we Wrocławiu nie brakuje, to smaki te cieszą się na tyle dużą popularnością, że uczciwe lokale są skazane na sukces. Oby BiancaMozzarella była właśnie jednym z takich miejsc.

BiancaMozzarella
ul. Szewska 29

Kasia

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Może zainteresuje Cię również