Upiekło się…
Powiedzieć, że śniadaniowni we Wrocławiu jak grzybów po deszczu, to mało. Pieczywo, prawie jak burgery, opanowało miasto, lokując się w bardziej lub mniej udanych piekarniach serwujących świeże wypieki o każdej porze dnia. Tym razem, by wgryźć się w chrupiącą bagietkę, udałam się do samego serca rynku, w którym gości Breadway.
Niepozorna piekarnia o niewielkiej powierzchni skrywa całkiem smaczne kąski. Doskonała lokalizacja sprawia, że niektórzy wpadają tu po chleb, bułki czy bagietki, które wystawiane są w koszach. Obok znajduje się witryna z kanapkami, które również można zakupić na wynos. Dla spragnionych chwili przerwy przygotowane są jednak stoliki zarówno w pierwszej części lokalu, jak i w głębi, w nieco bardziej intymnej części.
W karcie, a jakże, królują wariacje na temat pieczywa. Są kanapki na ciepło, petitki, zestawy śniadaniowe i tapasy, które można kupić pojedynczo (3,50 zł za sztukę) lub w zestawie (9 zł za 3 sztuki). Są także sałatki i dania z pieca (m.in. łosoś i pieczony camembert z żurawiną). Do tego obowiązkowo kawa, herbata lub czekolada.
Na pierwszy ogień zamówiłam jeden z oferowanych tapasów. Zdecydowałam się na ten z szynką parmeńską i parmezanem. Niewielka kanapeczka skrywała całkiem sporą porcję wymienionych składników, w towarzystwie rukoli i balsamico. Przyjemnie, przystępnie cenowo i w sam raz na szybką „przegryzkę”.
Przyszedł czas na danie główne. Ja wybrałam kanapkę na ciepło Grand Chorizo (chorizo, rukola, pepperoni, serek, sos BBQ Jack Daniel’s), moja koleżanka natomiast jeden z zestawów śniadaniowych – zestaw wytrawny, w ramach którego przyniesiono jej 1/2 bagietki, twarożek Philadelphia, szynkę parmeńską, masło oraz wybrany napój. Do mojej kanapki nie mogę mieć zastrzeżeń – bardzo smaczna jeśli chodzi o pieczywo, a składniki były świeże i dobrej jakości. Plus za sos, który dodawał potrawie charakteru. W tej cenie (12 zł), kanapka jest naprawdę atrakcyjną i pięknie podaną propozycją.
Drugiemu z naszych dań głównych, czyli śniadaniu wytrawnemu, również nie można nic zarzucić pod względem pieczywa, składników oraz ceny (14 zł). Mi w całym zestawie zabrakło jakichkolwiek warzyw, podanych choćby jako dekoracja. Minus również za masło – przez chwilę zastanawiałyśmy się czy nie jest to margaryna, ale doszłyśmy do wniosku, że masło, tyle, że niewystarczająco wysokiej jakości. Plus za sporą ilość szynki parmeńskiej i przepyszną bagietkę.
Breadway to przyjemne miejsce w centrum, zwłaszcza dla wielbicieli pieczywa i kanapek. Ciekawy wystrój (przede wszystkim grafiki na ścianach), aromat pieczywa i smaczne potrawy w przystępnych cenach, to zdecydowane wyróżniki tego lokalu. Minusów, poza niewielką przestrzenią i umiarkowanie wygodnymi stolikami, nie dostrzegam. Kanapkoholicy, Breadway jest właśnie dla Was.
Dziękujemy za odwiedziny i zapraszamy częściej :). Obecnie codziennie od godziny 16 podajemy również wyśmienitą pizzę według naszego domowego przepisu, przygotowywaną również na oczach klienta. Zapraszamy do spróbowania.