Drogie jesieniary i jesieniarze, w tym sezonie śladów ulubionej z pór roku szukajcie również na talerzach 😉 Już dziś rusza najnowsza edycja festiwalu Restaurant Week, więc tradycyjnie spieszymy z rekomendacjami rezerwacji. Na pierwszy ogień – Tatin Bistro.
Stosunkowo nowy lokal na nadodrzańskim Placu Strzeleckim powstał w nowiutkim biurowcu, gdzie zagospodarował część dużego holu na parterze. W karcie standardowej znajdziecie przede wszystkim śniadania, słodkości i wytrawne tarty utrzymane we francuskim stylu, do którego nawiązuje nazwa. Tutejsza propozycja na Restaurant Week ma jednak uniwersalny, międzynarodowy charakter, nawiązujący do jesiennego klimatu.
Tutejsza przystawka w obu typach menu, mięsnym i wegetariańskim, to lekki krem z kukurydzy z dodatkiem popcornu karmelowego. Zupa w intensywnie żółtym kolorze natychmiast przywodzi na myśl drzewa z pobliskiego parku, a dodatek oprószonych papryką prażonych ziaren kukurydzy urozmaica jej gładką konsystencję. Trudno mówić o zachwytach czy zaskoczeniu – ot, solidna propozycja w swojej kategorii.
Poprzeczkę zdecydowanie podnoszą dania główne: kurczak supreme w wersji mięsnej oraz risotto z karmelizowanym topinamburem i jarmużem w wegetariańskiej. Kurczaka podano na podobieństwo kaczki, a formie piersi z kostką ze złocistą, lekko przypieczoną skórką. Jest wyjątkowo smaczny i soczysty, doprawiony w punkt, a wielkość porcji nie pozostawi nikogo głodnym. Z delikatnym kurczakiem świetnie komponuje się klasyczny sos pieczeniowy i sałatka (pardon, asiette) na bazie kalafiora z dodatkiem owoców. W oryginale kuchnia postawiła na winogrona, ale na nasz talerz trafiła czerwona porzeczka, która wyjątkowo tu pasuje
Risotto to danie idealne na jesień – intensywne i rozgrzewające, którego monotonię przełamują słodkawy topinambur i jarmużowe chipsy. Całość mile zaskakuje zgrabnym połączeniem składników.
Jeśli porcje festiwalowe dorównają naszym, trudno będzie pozostawić miejsce w żołądku na deser, ale zapewniamy – warto. Limonkowa tarta z puszystą śmietaną jest fenomenalna. Intensywnie słodka z odświeżającą, kwaśną nutą i przyjemnym, ciasteczkowym spodem. Każdy kęs można wzbogacić odrobiną creme fresh z nutą wanilii. Deser to zdecydowanie nasz faworyt w menu Tatin Bistro.
Jeśli nasza rekomendacja Was zachęciła, możecie zarezerwować stolik pod adresem www.restaurantweek.pl. Festiwal startuje 16 października i potrwa do końca miesiąca. Poza ciekawą propozycją Tatin Bistro, we Wrocławiu festiwalowe menu oferuje 26 restauracji. Cena trzydaniowego menu to 49 złotych.