Dzieje się! ,  Recenzujemy

Restaurant Week: Tatin Bistro

Drogie jesieniary i jesieniarze, w tym sezonie śladów ulubionej z pór roku szukajcie również na talerzach 😉 Już dziś rusza najnowsza edycja festiwalu Restaurant Week, więc tradycyjnie spieszymy z rekomendacjami rezerwacji. Na pierwszy ogień – Tatin Bistro.

Stosunkowo nowy lokal na nadodrzańskim Placu Strzeleckim powstał w nowiutkim biurowcu, gdzie zagospodarował część dużego holu na parterze. W karcie standardowej znajdziecie przede wszystkim śniadania, słodkości i wytrawne tarty utrzymane we francuskim stylu, do którego nawiązuje nazwa. Tutejsza propozycja na Restaurant Week ma jednak uniwersalny, międzynarodowy charakter, nawiązujący do jesiennego klimatu.

Tutejsza przystawka w obu typach menu, mięsnym i wegetariańskim, to lekki krem z kukurydzy z dodatkiem popcornu karmelowego. Zupa w intensywnie żółtym kolorze natychmiast przywodzi na myśl drzewa z pobliskiego parku, a dodatek oprószonych papryką prażonych ziaren kukurydzy urozmaica jej gładką konsystencję. Trudno mówić o zachwytach czy zaskoczeniu – ot, solidna propozycja w swojej kategorii.

Poprzeczkę zdecydowanie podnoszą dania główne: kurczak supreme w wersji mięsnej oraz risotto z karmelizowanym topinamburem i jarmużem w wegetariańskiej. Kurczaka podano na podobieństwo kaczki, a formie piersi z kostką ze złocistą, lekko przypieczoną skórką. Jest wyjątkowo smaczny i soczysty, doprawiony w punkt, a wielkość porcji nie pozostawi nikogo głodnym. Z delikatnym kurczakiem świetnie komponuje się klasyczny sos pieczeniowy i sałatka (pardon, asiette) na bazie kalafiora z dodatkiem owoców. W oryginale kuchnia postawiła na winogrona, ale na nasz talerz trafiła czerwona porzeczka, która wyjątkowo tu pasuje

Risotto to danie idealne na jesień – intensywne i rozgrzewające, którego monotonię przełamują słodkawy topinambur i jarmużowe chipsy. Całość mile zaskakuje zgrabnym połączeniem składników.

Jeśli porcje festiwalowe dorównają naszym, trudno będzie pozostawić miejsce w żołądku na deser, ale zapewniamy – warto. Limonkowa tarta z puszystą śmietaną jest fenomenalna. Intensywnie słodka z odświeżającą, kwaśną nutą i przyjemnym, ciasteczkowym spodem. Każdy kęs można wzbogacić odrobiną creme fresh z nutą wanilii. Deser to zdecydowanie nasz faworyt w menu Tatin Bistro.

Jeśli nasza rekomendacja Was zachęciła, możecie zarezerwować stolik pod adresem www.restaurantweek.pl. Festiwal startuje 16 października i potrwa do końca miesiąca. Poza ciekawą propozycją Tatin Bistro, we Wrocławiu festiwalowe menu oferuje 26 restauracji. Cena trzydaniowego menu to 49 złotych.

Kasia

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Może zainteresuje Cię również