Dzieje się!

Wgryź się we Wrocław, czyli Specjały Nadodrza

Nadodrze świętuje ze smakiem

Kuchnia wrocławska, czyli jaka? Nasze knajpiane wędrówki nie przyniosły jasnej odpowiedzi, ba, nawet jej namiastki. Udzielić jej w zeszłym roku starali się autorzy „Wrocławskiej Książki Kucharskiej”, do której trafiły rodzinne przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Kolejną próbę podejmują działający na Nadodrzu restauratorzy. W weekend 18 i 19 listopada zaserwują dania będące ich autorską interpretacją kuchni wrocławskiej.

Akcja „Specjały Nadodrza” potwierdza tezę, którą na tym blogu stawiamy co najmniej od roku. Kulinarny potencjał tej dzielnicy jak dotąd nie ma sobie równych w mieście. Kolejne knajpki wyrastają tu jak grzyby po deszczu, a każda z nich ma do zaoferowania coś wyjątkowego. Na swojską, domową kuchnię wybierzcie Powoli, po roślinną wpadnijcie do Wilka Sytego, obłędne bajgle serwuje Zenka, pizzę – Ogień, w Romie zakochacie się w lodach, a w Bistro Narożnik zjecie comfort food z kuflem świetnego, kraftowego piwa. To tylko skromny wybór z długiej listy miejsc, którym warto przyjrzeć się bliżej już w najbliższy weekend.

Na czym polega akcja „Specjały Nadodrza”? Jej idea nawiązuje do Culinary Festu sprzed kilku lat, w ramach którego wybrane restauracje serwowały niedrogie zestawy dań połączone wspólnym tematem. Podczas „Specjałów Nadodrza” set składający się z potrawy i napoju zamówicie za 10 złotych. Swoje menu na tę okazję przygotowało 20 lokali. Zgodnie z efemeryczną naturą wrocławskiej kuchni, zjecie w nich przeróżne potrawy. Od nachosów przez pizzę czy czekoladowy suflet po nadziewane kaczką i kapustą jabłko, pierogi z białą kiełbasą czy lane kluski ziemniaczane z grzybami i szalotką. W ten sposób akcja składa ukłon lokalnym tradycjom, przy okazji promując warte uwagi lokale w tej okolicy.

Miejsca biorące udział w wydarzeniu:

1. Zenka Cafe [ul. Dubois 41] – Marynowane pulpeciki + napar lawendowy

Zenka Cafe działa na Nadodrzu od roku. W swojej ofercie ma nie tylko obiady i lancze, ale także pyszne śniadania, które serwuje od 7 rano. Tylko w trakcie Specjałów Nadodrza będzie można tu spróbować marynowanych pulpecików serwowanych na grzance i rozgrzewającego, aromatycznego naparu z lawendy.

2. Macondo [ul. Pomorska 19] – Pudding mojej Mamy + napar z czarnej porzeczki

Macondo to galeria sztuki, kawiarnia, księgarnia i salon artystyczny w jednym. Można tu nasycić się sztuką, literaturą i dobrą kawą, ale także posłuchać poezji, muzyki, wziąć udział w warsztatach lub po prostu odpocząć. W trakcie Specjałów Nadodrza w Macondo będzie można skosztować puddingu i napić się naparu z czarnej porzeczki.

3. Cafe Rozrusznik [ul. Cybulskiego 15] – Wuzetka + espresso

Cafe Rozrusznik od sześciu lat pobudza swoją pyszną kawą całe Nadodrze. To miejsce, które pozwala na chwilę się zatrzymać, żeby ruszyć dalej. Promuje przyjazną atmosferę i lokalnych artystów, rozluźnia muzyką z winyli i osładza chwile pysznymi ciastami. Na swój specjał Cafe Rozrusznik wybrało wuzetkę i espresso.

4. Tacos Locos [ul. Cybulskiego 1] – Nachosy + lemoniada

Tacos Locos specjalizuje się w kuchni tex-mex, serwowane są tu meksykańskie dania oparte na rodzimych produktach i autorskich przepisach: długo marynowanych i powoli pieczonych mięsach, własnych salsach i wysokiej jakości warzywach. W drugi weekend listopada w Tacos Locos będzie można spróbować nachosów z dwoma sosami.

5. Pizza Pany [ul. Cybulskiego 1] – Pizza Odrapana + lemoniada

Pizza Pany powstała jako kontynuacja letniego baru „Odra Pany”. Dzięki powodzeniu jakim cieszyła się pizza znad Odry i dużemu doświadczeniu szefa kuchni, właściciele postanowili otworzyć na Nadodrzu stacjonarną pizzerię Pizza Pany. Podczas Specjałów Nadodrza pizzeria będzie serwować Pizzę Odrapaną.

6. Pomiędzy cafe&bistro [ul. Dubois 2] – Jabłko nadziewane + grzane wino

Pomiędzy to miejsce, gdzie rano w biegu można kupić kawę, w porze obiadowej na spokojnie poczytać gazetę, a wieczorem wypić butelkę wina z przyjaciółmi. Podczas Specjałów Nadodrza tylko tutaj będzie można skosztować pysznego jabłka nadziewanego czerwoną kapustą z kaczką i żurawiną.

7. Food Think Tank [Łokietka 6] – Lane szare kluski ziemniaczane + napój dyniowy

Fundacja Food Think Tank to grupa fachowców z wielu dziedzin, która skupiła się wokół wspólnego procesu edukacji i rozwoju. Tutaj powstają też kolejne niezwykłe inicjatywy takie jak projekt kulinarny Las. W Pracowni Food Think Tank będzie można spróbować lanych szarych klusek ziemniaczanych z wędzona pieczarką i piklowaną szalotką.

8. Powoli [Rydygiera 25/27 ] – Suflet czekoladowy + różany Earl Grey

Powoli to kameralna restauracja, która na co dzień serwuje proste i świeże dania. W menu, które zmienia się codziennie, zawsze znajdzie się coś dla wegetarian i wielbicieli mięsa. Z okazji kulinarnego święta Nadodrza, Powoli będzie serwować czekoladowy suflet z sosem z czarnej porzeczki i różaną herbatę Earl Grey.

9. Znasz Ich Cafe-Bistro [ul. Rydygiera 25] – Karobowiec Uli + jesienne korzenne espresso lub napar imbirowy

Znasz Ich powstało jako kuchnia rotacyjna, w której codziennie zmieniał się szef kuchni. Z czasem przemieniło się w przytulne bistro ze śniadaniami i lunchami, w którym nigdy nie brakuje pysznych ciast ani lampki dobrego, czerwonego wina. Często odbywają się tu również wernisaże i wystawy. W drugi weekend listopada specjałem Znasz Ich będzie Karobowiec Uli.

10. Bistro Narożnik [ul. Rydygiera 30]- Smażony kozi ser + kieliszek czerwonego wina

Bistro Narożnik powstało jako punkt dla towarzyskich, społecznych i kulturalnych spotkań mieszkańców Nadodrza i ludzi z nim związanych. Można tu miło spędzić czas przy aromatycznej kawie, regionalnym piwie i smacznej kuchni. Kulinarne święto Nadodrza Narożnik będzie świętować podając smażony kozi ser na oliwie tymiankowej z musem z buraka, prażonymi pestkami dyni, rukolą z sosem winegret i świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

11. Bar Wroclov [ul. Wąska 5] – Mix pierogów + kompot

Bar Wroclov mieści się w hostelu o tej samej nazwie. Od niedawna działa na Nadodrzu i specjalizuje się w polskiej kuchni. Podczas kulinarnego święta osiedla, będzie można tu skosztować tradycyjnych pierogów: ruskich, z mięsem, z kapustą, a także z białą kiełbasą.

12. Ogień Pizza Rzemieślnicza [ul. Pomorska 39]- smażone oliwki z Apulii i focaccia barese + kieliszek czerwonego wina.

Ogień to miejsce, założone przez trójkę przyjaciół, specjalizujące się w pysznej pizzy typu neapolitańskiego wypiekanej w ceglanym piecu. Oprócz pizzy można tu również spróbować smakowitych past i sałatek. W przedostatni weekend listopada Ogień będzie serwować smażone oliwki z Apulii i focaccie barese, a do tego kieliszek czerwonego wina.

13. Serotonina [ul. Jagiellończyka 8C/2B] – Serowe hexagony na czarnym pieczywie+ bezalkoholowy grzaniec leśny

Serotonina to wegańskie sery, które są tak smaczne, że wprawią w euforię. Powstała po to, aby pokazać, że dieta wegańska czy bezglutenowa nie oznacza wyrzeczeń. Założyciele Serotoniny przy produkcji swoich serów stawiają na dobrą jakość składników i elegancką formę. Można tu dostać wszelkie rodzaje wegańskich serów – od miękkich i delikatnych twarożkowych, poprzez twarde i aromatyczne, aż po intensywne w smaku 'pleśniaki’. Podczas Specjałów Nadodrza w Serotoninie będzie można spróbować serowych hexagonów na czarnym pieczywie z karmelizowanymi owocami sezonowymi i orzechami pili.

14. Warzywniak [Trzebnicka 12] – Knysza Wrocławska + kompot

Warzywniak to nowe miejsce na kulinarnej mapie Nadodrza. Specjalizuje się w kuchni wegańskiej, a w swojej ofercie ma m.in. wegańskie lody i piwo. Specjałem Warzywniaka podczas drugiej edycji Specjałów Nadodrza będzie Knysza Wrocławska z kapustą pekińską, pomidorami, ogórkiem zielonym, cebulką prażoną i sosami gyros, czosnkowym i ostrym.

15. Wilk Syty [Trzebnicka 3] – Kulebiak + brownie

Wilk Syty to nadodrzańska restauracja z autorską kuchnią roślinną. Powstała z połączenia dwóch oddzielnych projektów – wegańskiego Food Fight i domowej cukierni Sugar Szop.
Na co dzień w menu Wilka Sytego znajdziemy smakowite zupy, drugie dania a także desery, ale tylko w trakcie Specjałów Nadodrza będzie można spróbować wyjątkowego kulebiaka z wędzoną śliwką, gruszką i kapustą, a na deser truflowe brownie ze śliwką.

16. Słodko! [Jedności Narodowej 67b]- brownie + korzenna herbata

Słodko to pracownia cukiernicza, która rozwija się wraz z Nadodrzem. Właściciele Słodko zaczęli od małego okienka przy placu Powstańców Wielkopolskich, z czasem przeprowadzili się do ogromnej pracowni przy Jedności Narodowej, a podczas majowej Nocy Nadodrza otworzyli swój sklep firmowy. Słodko na swój specjał wybrało wegańskie brownie z żurawiną i musem z jarzębiny.

17. Egg Café [Jedności Narodowej 62/1A] – Shrimp on the barbie+ lemoniada z aloesu

Egg Cafe to nowa, australijska kawiarnia. Autorką menu i pięknych fotografii wiszących na ścianach kawiarni jest właścicielka Egg Cafe – Polka, która wróciła do kraju po wielu latach emigracji. Egg Cafe specjalizuje się w daniach, których głównym składnikiem są jajka, ale podczas Specjałów Nadodrza zaserwuje nam tradycyjną australijską potrawę czyli szaszłyki z grillowanych krewetek i lemoniadę z aloesu.

18. Cafe Le Miracle [Jedności Narodowej 37] – Muffinka +drink na bazie Martini

Le Miracle to przepyszna kawa, wyśmienite ciasta i desery, sycące bagietki, tosty i sałatki, ale przede wszystkim rodzinna atmosfera. Podczas Specjałów Nadodrza Cafe Le Miracle będzie serwować muffinkę z malinką i kremem hibiskusowym oraz różowy drink na bazie Martini.

19. Nadodrze Cafe Resto Bar [Drobnera 26A] – Wurst w pieczywie z kimchi + lemoniada

Nadodrze jest połączeniem luźnego klimatu i pysznej ambitnej kuchni. To miejsce, w którym można rozluźnić krawat, odetchnąć przy aromatycznej kawie z lokalnej palarni lub zjeść pyszny obiad w gronie przyjaciół lub rodziny. Wieczorami zamienia się w tętniący życiem bar oferujący piwa rzemieślnicze i pyszne koktajle. W przedostatni weekend listopada będzie można tu spróbować wursta w pieczywie z kimchi.

20. #zjedzburgera – Burger Donald + napój imbirowy

#Zjedzburgera specjalizuje się w burgerach i sałatkach. Jako swój nadodrzański specjał będzie serwować Burgera Donalda czyli burgera z konfiturą z czerwonej cebuli, pomidorem, bekonem, sosem BBQ i BBQ Alabama oraz rozgrzewający napój z imbirem, pomarańczą i miodem.

Degustacja i konkurs

Dodatkowo, w każdym miejscu, w którym zjecie Specjały Nadodrza, możecie odebrać mapkę i dostać pieczątkę. Po zebraniu co najmniej sześciu, mapkę z pieczątkami można pozostawić w ostanim odwiedzonym lokalu razem danymi kontaktowymi i wziąć udział w losowaniu nagród. Na szczęśliwców czekają 3 Nadodrzańskie Bony Smakosza: jeden o wartości 300zł i dwa o wartości 150zł . Przez 3 miesiące za tę kwotę będzie można stołować się we wszystkich lokalach biorących udział w wydarzeniu.

Do wygrania są także warsztaty kulinarne: „Krój jak szef kuchni” organizowane przez Pracownię Food Think Tank, 4 bony na usługi fryzjerskie i kosmetyczne w salonie Le Miracle, T-shirt od projektantki Magdaleny Dumy, a także komplet nadodrzańskich gadżetów. Losowanie nagród odbędzie się 21.11.17r o godzinie 12.00. Transmisję z losowania będzie można zobaczyć na facebooku Łokietka 5 – Infopunkt Nadodrze.

W przyszły weekend mamy zamiar odwiedzić jak najwięcej knajp biorących udział w wydarzeniu i dzielić się wrażeniami na bieżąco. Śledźcie nas zwłaszcza w sobotę, żeby w niedzielę zaplanować własną wycieczkę tropem „Specjałów Nadodrza”.

Kasia

Opisy lokali i zdjęcia – materiały prasowe

1 Komentarz
  1. Radd 6 lat ago

    a będzie druga część z jedzeniem dla facetów ? 😉

    Reply

Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Może zainteresuje Cię również