Wrocław, gdzie zjeść tanio: 20 miejsc na smaczny obiad do 20 zł

Alert cenowy: smacznie do 20 zł

Sezon urlopowy już nieomal za nami, podobnie jak czas zwiększonych wydatków, “bo przecież na wakacjach się nie oszczędza”. Przesłanki oszczędnej jesieni, powrotów studenckich czy też po prostu zjedzenia smacznie bez wydawania fortuny – to nieistotne. Ważne, że udało nam się znaleźć 20 miejsc, w których zjecie nie tylko pysznie, ale z zachowaniem trybu ekonomicznego.

Na wstępie – jako że na palcach jednej ręki możemy policzyć nasze odwiedziny we wszelkiej maści barach mlecznych (nie wliczając zamierzchłych czasów, gdy z ochotą stołowałam się w Misiu), to nie znajdziecie ich też w tym zestawieniu. Pojawiają się za to bistra, czy niewielkie urokliwe knajpki, w których chce się bywać. Kolejność przypadkowa.

RAGU Pracownia Makaronu

Pierwsza wizyta w RAGU co prawda nie rzuciła nas na kolana, ale to znajomość z tych, którym warto dać czas. Kolejne spotkania dowiodły tylko, że to miejsce warte uwagi, w którym można zjeść nie tylko smacznie, ale i wybierając sprytnie, również budżetowo. Sprawdziłyśmy i polecamy z czystym sumieniem gnocchi z parmezanem (13 zł) oraz ravioli z pieczonym ziemniakiem (18 zł). Fani “kluch” i makaronów powinni być zadowoleni.

Ragu Pracownia Makaronu
ul. Sienkiewicza 34a

LeSer

Od kilku miesięcy mój sąsiad i bliski przyjaciel. Pizzę z LeSera kocham miłością najszczerszą i polecam każdemu, kto szuka alternatywy dla cienkich placków. Pizza tutaj powinna spokojnie zaspokoić głód dwóch osób, a ekonomicznym głodomorom polecam klasyczną margheritę (16 zł).

LeSer
ul. Wejherowska 19a

Warzywniak

Pierwsze, ale nie ostatnie miejsce, w którym zjedzą również weganie. Warzywniak to poniekąd bar, ale zasługuje na miejsce w rankingu za sprawą jedzenia, które zasmakuje także wielu mięsożercom. Menu zmienia się codziennie, a skomponować obiad powyżej 20 zł to nie lada wyzwanie. Na uwagę zasługuje z pewnością burger z tempehem (15 zł), pierogi ruskie z tofu (7 zł) czy zaskakująca, lekko ostra tortilla z soczewicą i warzywami (8 zł).

Warzywniak
Plac Grunwaldzki 18

Pół metra

Kto powiedział, że zapiekanką nie można się najeść? Te z Pół Metra są nie tylko słusznej wielkości (zgodnie z nazwą mają 50 cm, ale jest także możliwość zamówienia połowy), ale i zachwycają chrupkim pieczywem, dobrej jakości serem, autorskimi sosami oraz smacznymi dodatkami. Najdroższa pozycja w menu kosztuje 19 zł, a my polecamy zapiekanki Ruską oraz Pachorizo.

Pół Metra
ul.Ruska 49

Pasibus

Wiadomym jest, że nie mogło zabraknąć tutaj burgerów. Niekwestionowanym królem wrocławskich burgerów w przystępnej cenie jest Pasibus, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Choć w menu znajdą się i propozycje droższe, to wszystkie burgery w mniejszym rozmiarze kosztują poniżej 20 zł. Do tego pyszne, autorskie Pasibusowe frytki, które są dużo smaczniejsze niż na początku i idealny cheat meal gotowy. Ja najchętniej wybieram lekko ostrego Gonzalesa (15 zł) albo Kevina (15 zł) z masłem orzechowym.

Pasibus
Arkady Wrocławskie, Aleja Bielany, Hala Stulecia, Świdnicka 11, Pasaż Grunwaldzki, Legnicka 51-53, Włodkowica 37, Ignacego Łukasiewicza 18, Powstańców Śląskich 5

Gluten Appetit

Odkrycie ostatnich tygodni pod względem absolutnie przepysznych pierogów i pyz. Pozycji w menu jest sporo, a te, które udało nam się przetestować kosztują poniżej 20 złotych. Bez wahania zamawiajcie tu pierogi z mięsem i cebulką (18 zł), pierogi ruskie z cebulką lub ze śmietaną (16 zł) oraz słodkie i zaskakujące pierogi z daktylami, ricottą i śmietaną (19 zł). Pyzy, choć w większości droższe, również można zamówić w wersji ekonomicznej – pyzy mięsne to koszt 16 zł.

Gluten Appetit
ul. Szczytnicka 54/1b

Wok in

Przystępnie cenowo, smacznie, sycąco, a przy tym w centrum miasta – oto Wok in w kilku słowach. Wejdź, skomponuj własny azjatycki zestaw i zapłać za niego do 20 zł. Jeśli macie ochotę na orientalne doznania bez wydawania fortuny – Wok in będzie odpowiednim miejscem.

Wok in
Sukiennice 1-2/1a

VaffaNapoli (opcjonalnie Piec na Szewskiej)

Cienka, typowo włoska pizza z przepyszną mozarellą, idealnie wypieczonym ciastem i uzupełniającym całość pomidorowym sosem. W stronę VaffaNapoli (oraz istniejącego wcześniej Pieca na Szewskiej) kierowałyśmy już wiele ciepłych słów, jest dla nich też miejsce w naszym zestawieniu. Za absolutnie pyszną margheritę zapłacicie tu 18 złotych. Ze względu na klimat miejsca, polecamy wizytę raczej w VaffaNapoli niż w Piecu.

VaffaNapoli
ul. Włodkowica 13

Bagiety z Furgonety

Odkrycie  kanapek od Bagiety z Furgonety na którymś ze zlotów foodtrucków zmieniło nasze postrzeganie obiadów w formie kanapek. Idealnie chrupiące pieczywo i mnóstwo dodatków, wszystko w cenie 7,99 zł za mniejszą kanapkę oraz 15,99 za dużą. Moim osobistym faworytem jest Bagieta Salami z dodatkiem papryczek jalapeno oraz oliwek, a Kasia da się pokroić za tutejszą Bagietę BLT z boczkiem, serem i sałatą.

Bagiety z Furgonety
ul. Szczytnicka 9/ Purkyniego 1

Panczo

Jeśli Meksyk na talerzu, to Panczo. W budżecie mieścimy się “na styk”, ale zarówno sporej wielkości big ass buritto, jak i quesadilla to koszt 20 zł. Wszystkim spragnionym meksykańskich uciech polecam Quesadillę, obowiązkowo z salsą mango i dużą ilością kolendry.

Panczo
ul. Ofiar Oświęcimskich 46

Graciarnia

I jeszcze jedna pizza. Tym razem lokal, który większość kojarzy od lat z zadymionym pubem. Stylistyka nie zmieniła się diametralnie, ale w menu pojawiła się pizza, obecnie jedna z moim ulubionych we Wrocławiu. Niezbyt grube, smaczne ciasto, dobrej jakości dodatki i wielość opcji łącznie z plackami wegańskimi, to wyróżnik Graciarni. W wersji ekonomicznej zamówicie Margheritę (17 zł), Margheritę Secco z dodatkiem suszonych pomidorów (19 zł) oraz Funghi (20 zł). Wszystkie godne uwagi.

Graciarnia
ul. Kazimierza Wielkiego 39

Green Bus

I znów wege. W dodatku wege bez krzty pretensjonalności, z pizzą, kebabem i burgerami w karcie. Porcje są spore, dania apetyczne, a zabawa smakiem na tyle przednia, że chce się ją powtarzać cyklicznie. Koniecznie spróbujcie pizzy Aglio z wegańskim salami (19 zł) czy też Tempeh Burgera (17 zł). Mnie natomiast ciekawi (i pewnie niebawem to sprawdzę) jak smakuje wegański kebab (20 zł).

Green Bus
ul.Dubois 2/1a

Lviv

W prostocie siła – tej natomiast nie brakuje w kuchni naszych wschodnich sąsiadów. A jeśli prostota, to i niewysokie ceny. Lviv korzysta z ukraińskich i rosyjskich wzorców i bez trudu można się tu najeść do 20 zł. Szczególnie polecamy klasyczne placki ze śmietaną (11 zł), barszcz ukraiński (9,5 zł), pielmieni (15 zł), a na deser obowiązkowo syrniki (13,5 zł).

Lviv
ul. Legnicka 25

Osiem Misek

Choć Osiem Misek ma lokal stacjonarny przy Włodkowica, to w wersji ekonomicznej lepiej wybrać się do foodtrucka mieszczącego się przy ulicy Borowskiej. Warto tam wgryźć się w rewelacyjną bułę maślaną z szarpaną wieprzowiną (9 zł) lub też pad thai (18-20 zł). Obowiązkowy punkt odwiedzin dla wszystkich łakomczuchów ceniących sobie jakość i dobry smak.

Osiem Misek
ul. Borowska 116

Tacos Locos

Na moment wracamy znów do Meksyku i zlokalizowanego prawie w centrum Tacos Locos. Niewielki lokal skrywa w sobie sporo smaków, a komponując sprytnie swój zestaw można zmieścić się w budżecie 20 złotych. Mogą to być smaczne tacosy (2 sztuki – 15 zł) lub też małe burrito (17 zł). Polecamy zwłaszcza szarpanego kurczaka, ale i chilli con carne.
Tacos Locos
ul. Cybulskiego 1

Chinkalnia

Niedrogo, a smacznie można zjeść także w Chinkalni oferującej gruzińskie potrawy. Na tę chwilę Chinkalnia mieści się już w trzech lokalizacjach we Wrocławiu, każda kolejna przyciąga sporo gości. Obowiązkowo należy spróbować tu chinkali (ok. 11 zł za 3 sztuki), moim osobistym faworytem jest też chaczapuri po Mengerelsku (ok. 15 zł).

Chinkalnia
Plac Wolności 9, Sukiennice 3/4, Wyścigowa 2

Like it

Nasze odkrycie sprzed paru miesięcy tuż przy Grunwaldzie. Like it to klimatyczna knajpka przy ulicy Szczytnickiej oferująca codziennie zmienne zestawy lunchowe. Porcje są spore, a ceny dań głównych nie przekraczają 20 złotych. Oprócz tego, Like It posiada rewelacyjny deser, czyli kronaty, rodem z Nowego Jorku.

Like It
ul. Szczytnicka 36a

Pierogi Vegan

Pierogowi jawno- i skrytożercy w tym miejscu znajdą pyszną, stricte roślinną alternatywę dla ulubionego dania. Wegańskie pierogi ruskie z tofu i białą fasolą mogą bez kompleksów konkurować z oryginałem, puddingowe z mleczkiem kokosowym, tapioką i malinami są idealne dla fanów słodkości, ale naszym faworytem bez dwóch zdań są rustykalne z dodatkiem pieczarek, słonecznika i suszonych pomidorów. Dużą porcję składającą się z sześciu naprawdę sporych pierogów z dodatkami zjecie za 14 złotych, a do wyboru jest 7 wariacji.

Pierogi Vegan
Pasaż Zielińskiego, stoisko 24.1, ul. Swobodna 37

Kotlet Schabowy

Szczerze, kto z Was, mięsożerców, nie lubi kotletów? Prawdopodobnie najlepsze we Wrocławiu zjecie w knajpce Kotlet Schabowy, gdzie znajdziecie aż 15 wariacji na jego temat w zestawach kosztujących maksymalnie 20 złotych. Alternatywą są opcje drobiowe, smażony ser, domowe zupy i codzienne nowości, na przykład gulasz czy mielone.

Kotlet Schabowy
ul. Wielka 28

WieprzaWina

Pozostając w klimatach mięsnych, wieprzowina króluje również w tym lokalu nieopodal dworca. Menu WieprzaWiny zmienia się codziennie, ale na stałe znajdziecie w nim obłędne placki z gulaszem za 15 złotych, a poza tym trzy inne dania, w tym zupę oraz dwa główne w cenie maksymalnie 20 zł, od pierogów z mięsem, przez rozmaite pieczenie po wariacje na temat kotletów. Wielkość porcji zadowoli najgłodniejszych 🙂

WieprzaWina
ul. Kościuszki 76b

Aga

3 thoughts on “Wrocław, gdzie zjeść tanio: 20 miejsc na smaczny obiad do 20 zł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *